donderglas
donderglas
  • Beschrijving

Een Nederlander, Gijsbrecht de Donckere, zou het donderglas, stormglas of waterbarometer uitgevonden hebben, in 1619. De lucht die opgesloten zit in een deel van het apparaat zet uit of krimpt naargelang de druk dat het ondergaat, en dit zorgt voor een relatief groot niveauverschil in het dunne buisje: als de atmosferische druk stijgt, daalt het niveau in het buisje.
Donderglazen, later ook wel Goethe barometers genoemd, waren vaak op VOC-schepen aanwezig. De uitdrukking "gedonder in de glazen" komt hier vandaan. Deze types barometers of donderglazen reageren ook op temperatuurverschillen, ze worden dan ook niet meer gebruikt om een betrouwbaar weerbeeld te zien. Echter de donderglazen zijn natuurlijk wel een prachtig geschenk!

Een ander verhaal over donderglazen is het volgende; Toen de Moren in 711 in Spanje Cordoba stichtten, hadden deze al gelijksoortige barometers bij zich. Toendertijd waren de Moren de beste wetenschappers in de wereld, en hadden ze kennis van zaken die in Europa nog onbekend waren.

!